ÇOK ÖNEMLİ- TÜM İŞLETMELERİ İLGİLENDİREN GEKAP BEYANI- LÜTFEN OKUYUNUZ

GERİ KAZANIM KATILIM PAYI (GEKAP)

Merhabalar, Gündemdeki taşıma poşetlerin ücretli olarak satılması ve vergisinin devlete ödenmesine ek olarak, çok kapsamlı ürünler de beyan kapsamına alınmış bulunmaktadır. Kapsamı genişleyen bu bildirimlerin sağlıklı bir şekilde uygulanması mümkün değildir. Bu bildirimlerin üretici firmalar tarafından yapılması ve verginin kaynağında kesilmesi yönünde yoğun talepler bulunmakta, fakat Çevre Şehircilik Bakanlığı geri adım atmamaktadır.

Çok karmaşık olan bu mevzuatı kısaca anlatmaya çalışacağım.

GEKAP NEDİR?

LASTİK, AKÜMÜLATÖR, PİL, MADENİ YAĞ, BİTKİSEL YAĞ, ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYA, İLAÇ  gibi ürünleri üreten ve piyasaya süren, AMBALAJ malzemelerini perakende ve toptan satış esnasında kullanan tüm kuruluşlar , bu ürünler üzerinden belirlenen ücretler üzerinden geri kazanım katılım payı (GEKAP)  beyan etmek ve ödemek zorundadırlar.

 GEKAP KAPSAMINDA HANGİ ÜRÜNLER BULUNMAKTADIR?

  • PLASTİK POŞET
  • AMBALAJ
  1. Plastik Ambalaj: Sadece plastik malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Plastik kaplar, kutular

  1. Cam Ambalaj: Sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Cam kavanozlar

  1. Kağıt-Karton Ambalaj: Sadece kağıt-karton malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Karton kutu ve koliler

  1. Metal Ambalaj: Sadece metal malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Teneke, metal ve alüminyum kutular

  1. Ahşap Ambalaj: Sadece ahşap malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Ahşap kasalar, ahşap paletler

  1. Kompozit Ambalaj: Farklı malzemelerin (kâğıt-plastik-metal-cam gibi) birlikte kullanılması ile yapılmış ve bu malzemelerin elle birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığı ambalajlar

  • PİL VE AKÜMÜLATÖRLER
  • MADENİ YAĞ
  • İLAÇ
  • ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYA
  • BİTKİSEL YAĞ
  • LASTİK

MEVZUAT KONUSU ÜRÜNLERİ ÖRNEKLER İLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞALIM

  • PLASTİK POŞET

İlk kapsama alınan ürün olup, Geçen seneden itibaren uygulama devam etmektedir.

Plastik Poşet ( Taşıma Torbaları)uygulamasında müşterilere verilen her bir poşet en az 0,25 KRŞ dan satılması , bu satış için satış belgesi düzenlenmesi, ve bu satışlar üzerinden poşet başına 0,15 KRŞ un devlete ödenmesini kapsamaktadır.

ÖRNEĞİN;

Market İşletmemiz de Müşterimizin almış olduğu malzemeleri taşımak için 3 adet poşet talep etmiştir. Bu talep edilen Poşetler için müşteriden 3 * 0,25 KRŞ = 0,75 KRŞ talep edilmeli(Tabi alabilirse) ve bu bedel için satış belgesi düzenlenmelidir. Aylık dönemler bazın da kaç adet Poşet satışı yapıldı ise satış belgelerinden bu adetler tespit edilip beyan edilecektir.

  • AMBALAJ

Evet asıl olay burada başlıyor, çünkü ambalaj kullanmayan işletme hemen hemen yok gibi bir durum, peki hangi ambalajlar beyan edilecek vergisi ödenecek sorusunun cevabı ise %100 tekstil den üretilen ambalajların dışında tamamı beyan edilip vergisi ödenmesi gerekiyor. Burada anlaşılması gereken konu ürün bize ambalajı ile geliyor ve hiçbir paketleme yapılmadan satılıyorsa bu ambalajlar için Gekap Bildirilmeyecek, Bildirme yükümlüğü bu ürünleri paketlere koyup bize gönderen firmada olacaktır. Aldığımız ürünler de biz bir işlem yapıyor isek paketleme, ambalajlama vs gibi Gekap bildirmemiz gerekiyor.

  1. Plastik Ambalaj: Sadece plastik malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Plastik kaplar, kutular

  1. Cam Ambalaj: Sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Cam kavanozlar

  1. Kağıt-Karton Ambalaj: Sadece kağıt-karton malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Karton kutu ve koliler

  1. Metal Ambalaj: Sadece metal malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Teneke, metal ve alüminyum kutular

  1. Ahşap Ambalaj: Sadece ahşap malzemeden yapılmış ambalajlar Örnek: Ahşap kasalar, ahşap paletler

  1. Kompozit Ambalaj: Farklı malzemelerin (kâğıt-plastik-metal-cam gibi) birlikte kullanılması ile yapılmış ve bu malzemelerin elle birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığı ambalajlar

Yukarıda ki ürünler bu bildirim kapsamındadır. Burada Şişe, Kavanoz, Palet Gibi ürünler Adet Bazında, diğer ambalaj ürünleri ise KG bazında takip edilmesi gerekiyor.

Örneklerle Açıklamaya çalışalım,

Örnek1:

İşletmemiz X ürünü imal etmektedir. Aldığı siparişleri 6 şar lı gruplar halinde karton kutuya koymaktadır, ve kartonların dağılmaması için üzerinin Plastik folyo vs ile sarmaktadır. Bu kutuları 10 lu gruplar halinde palet üzerine koyarak sevk etmektedir. Palet geri gelmeyecektir.

Bu örnekte verginin konusu nedir?

  1. Ürünleri koyduğumuz karton kutu
  2. Kartonları sardığımız Plastik Folyo
  3. Ürünleri sevk için kullandığımız Paletler,

Bu örneğimize göre  nasıl beyanname vereceğiz, Evet bu noktada aylık bazda Kaç KG karton kutu , Kaç Kg Plastik folyo, Kaç adet Palet , verilerinin tespit edilip, tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir. Bu verilere göre beyanlar verilecektir.

Örnek2:

İşletmemiz Pastane işletmesidir.Müşteri 1 adet yaş pasta aldı ve bu ürünü Karton paket e konuldu ve kasada taşıması için 1 adet poşet verildi,

Bu örnekte durum ne olacak peki;

Müşteriye verilen karton paket, folyo, vb malzemeler aylık bazda ne kadar tüketildi ise tespit edilecek ve ve Gekap Beyanında bildirlecek,

Müşteriye verilen taşıma poşeti ise eskiden olduğu gibi 0,25 KRŞ dan satılacak ve satış belgesi düzenlenecek ve Satış belgelerindeki adetlere göre Gekap Beyannamesinde beyan edilecektir.

Örnek3:

İşletmemiz Kafe , Restoran VB faaliyetinde bulunmaktadır.

  • Gelen Paket sipariş Köpük kaplara konulmakta ve üzeri Folyo ile sarılıp müşteriye teslim edilmektedir. Burada verilen Köpük Kaplar ve üzerine sarılan Folyo Gekap kapsamındadır. Ve Aylık bazda tüketimin tespit edilip beyanı verilmesi gerekmektedir.

  • Kafe İşletmemiz, gelen müşterilerine Köpük Bardaklarda Kahve satmaktadır, Burada da köpük bardaklar Gekap Kapsamındadır, Aylık tüketiminin tespit edilip beyan edilmesi gerekmektedir.

  • Döner Salonu İşletmemiz, Döneri kesmekte lavaş içerisine koyup, kağıt ile sarıp, dürüm için yapılan poşet içerine koyup, satışını yapmaktadır, Burada ise dürümün sarıldığı kağıt ile içerisine konulan poşetlerin tüketimi aylık bazda tespit edilip, Gekap beyanı ile bildirilmesi gerekmektedir.

Örnek4:

                İşletmemiz Kuyumculuk faaliyetinde bulunmaktadır.

  • Müşterimiz bizden 1 adet çeyrek altın almış olup, bu altını firmamıza özel olsun olmasın plastik  küçük kaplara koyup, Karton küçük çantalar ile teslim etmekteyiz. Burada ise küçük plastik kutular ve Karton çantalar ın tüketimi aylık bazda tespit edilip Gekap Beyanı ile Beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu örnekte eğer Küçük çanta %100 Tekstil ürünü ise Gekap kapsamında değildir. Diğer Bir konu ise Bazı ürünler imalatçı firmadan Özel kutusu ile geliyor ve aynı şekilde kutusu ile teslim ediliyor ve yine küçük karton çanta içerisinde teslim ediyor isek, ürünün özel kutusunu biz yapmadığımız için Gekap Bildirimini imalatçı firma bildirecek olup, Biz sadece Karton çanta için Gekap bildirimi yapacağız.

Örnek5:

                İşletmemiz Market  faaliyetinde bulunmaktadır.

Müşterimiz açıkta satılan Meyve reyonundan aldığı ürünleri küçük hışır poşet dediğimiz ambalajlara, yada kağıt dan poşetlere koyarak kasadan taşımak için 1 adet Plastik poşet istemiştir. Burada da Hışır poşet ve diğer ambalajlar Aylık bazda tüketimi tespit edilmesi ve Gekap Beyanına Dahil edilmesi Gerekiyor. Müşteriye verilen taşıma poşeti ise eskiden olduğu gibi 0,25 KRŞ dan satılacak ve satış belgesi düzenlenecek ve Satış belgelerindeki adetlere göre Gekap Beyannamesinde beyan edilecektir.

“ ÖRNEKLERDE GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE KAPSAM ÇOK GENİŞ OLMAKLA BİRLİKTE , UYGULANABİLİRLİĞİ ÇOK ZOR OLACAKTIR FAKAT BAKANLIK ISLARLA BU ŞEKİLDE YAPILMASI YÖNÜNDE ISRARINA DEVAM ETMEKTEDİR. DAHA DÜNE KADAR İŞYERLERİMİZDE MİSAFİRLERİMİZE KARTON BARDAKLAR İLE İKRAM EDİLEN İÇECEKLER DE KULLANILAN BARDAKLAR İÇİN BİLE BEYAN İSTEMEKTE İDİ , YAPILAN GÖRÜŞMELER LE BU ZORUNLULUK KALDIRILDI“

KAPSAMDA OLAN DİĞER ÜRÜNLER;

PİL VE AKÜMÜLATÖRLER PİL

Gerçek/tüzel kişisi akümülatör üretimi yaparak bu ürünleri kendi adı ve/veya ticari markasıyla piyasaya arz etmesi halinde (A) gerçek/tüzel kişisi piyasaya süren olarak geri kazanım katılım payından sorumludur.

MADENİ YAĞ

Firmamız Madeni yağ imalatçısı ise detaylı görüşülmesi gerekmektedir

İLAÇ

Firmamız İlaç imalatçısı ise detaylı görüşülmesi gerekmektedir

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYA

Firmamız ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYA imalatçısı ise detaylı görüşülmesi gerekmektedir

BİTKİSEL YAĞ

Firmamız BİTKİSEL YAĞ imalatçısı ise detaylı görüşülmesi gerekmektedir

PEKİ NE GİBİ CEZAİ DURUMU VAR GEKAP ‘IN

2020 yılı için ceza miktarları;

GEKAP ücretini ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası verilir.

Bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelere 22.109 TL idarî para cezası verilir.

Bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Görüldüğü üzere işlemin ciddi cezai yaptırımları bulunmaktadır.

SONUÇ;

İşletmelerimizin Bu kapsamda olup olmadığını değerlendirelim, ne tür bir Gekap ürünü tüketiliyorsa aylık tüketim miktarlarımızı tespit edelim. Dediğim gibi bu sistemin uygulanması çok zor, bu ürünlerin piyasaya imalatçı tarafından kaynağında ödenmesi daha rahat ve sağlıklı olacaktır. Bu sistemin daha uygulanabilir olması için Tüm Meslek Odaları ile görüşülmesi ve Odalar tarafından girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Saygılarımla…

SMMM TURGUT DURMAZ

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi